" …Eu cred în efectul magic ori sacru al câmpului de sanatate paradisiaca pe care îl reprezinta pruncii si copiii.(…). Mama îmi spunea ca 'Dumnezeu vede lumea prin ochii copiilor'. Tata credea sincer ca 'Lumea asta fara copii nu are nici un rost'." Ion D. Sirbu
Scoala noastra îsi doreste sa devina o mare familie, un al doilea "acasa", pentru toti elevii nostri; o mare familie în care sa fie educati în spiritul valorilor reale, al respectului si cunoasterii, spre formarea lor ca invingatori în viata.
În România procentul cuplurilor cu copii de vârste cuprinse între 6-18 ani, în care ambii membrii lucreaza, este de 69%. Cei mai multi parinti au slujbe care se prelungesc cu mult peste programul de scoala al copilului, posibilitatile de a avea grija ca acesta sa-si petreaca timpul liber într-un mod adecvat vârstei lui sunt limitate. Tot mai multe familii se confrunta cu problema organizarii programului de dupa cele 4-5 ore de curs ale copilului, restul timpului, o parte din acestia ramân nesupravegheati de un adult competent.
Programul SDS oferit de Grupul Scolar "Matei Basarab" este un serviciu adus comunitatii, nesubstituindu-se familiei, dar ajutând parintii care opteaza pentru un astfel de program.
Proiectul nostru ofera elevilor servicii de îngrijire dupa terminarea orelor de scoala, îndrumare în efectuarea temelor date pentru acasa, activitati recreative si programe educative. Activitatea noastra va fi un adaos educational de tip institutional, subsumat educatiei nonformale, aflata în raport de complementaritate cu educatia formala. De aceste servicii beneficiaza copiii cu vârste cuprinse între 7 si 11 ani, proveniti din familii ce nu au în grija cui sa lase copiii dupa terminarea programului zilnic scolar si care, vor pentru copiii lor o alternativa de a fi supravegheati de personal cu pregatire specializata, într-un cadru de grup care poate stimula capacitatea lor de relationare interpersonala cu cei de aceeasi vârsta, dar si cu vârste diferite.
Elementele de baza ale educatiei propuse în cadrul programului "Scoala dupa scoala" vizeaza îmbunatatirea competentelor sociale, nivelul cooperarii, nivelul comunicarii verbale si nonverbale si nivelul creativitatii prin:
Implementarea proiectului propus contribuie la îmbunatatirea metodelor si modelelor de lucru, la ajustatrea responsabilitatilor si abordarii muncii de educare a copilului. Proiectul nostru are în vedere desfasurarea unor activitati conform cu dorintele parintilor, în beneficiul copiilor si al scolii si pe placul beneficiarilor directi, adica al copiilor care frecventeaza programul.
Propunerea activitatilor va porni de la ideea ca ceea ce vor face aici, chiar si când este activitate de învatare, sa se insereze în program pe coordonate ludice, antrenând copiii în activitati placute, captivante, care sa le câstige interesul. Un accent deosebit se va pune si pe dezvoltarea abilitatilor emotionale si a competentelor sociale, având în vedere ca emotiile stau la baza comportamentelor. Realitatea condensata se rezuma la: pierderea timpului în fata televizorului sau utilizarea excesiva a computerului, pericolul de a se lansa, în lipsa supravegherii unui adult eficient care sa-i monitorizeze activitatile, în actiuni potential periculoase.
Numar de elevi implicati este de 20-25 elevi din clasele I-IV;
Activitati propuse: