Logo
 
Liceul "Matei Basarab" Craiova
Deviza noastra este: "CUNOASTEREA ÎNSEAMNA PUTERE"
 
 
 
Protectie civila

DESPRE ACCIDENTELE CHIMICE

Accidentele chimice reprezinta în fapt eliberarea în mediu, ca urmare a unor cauze antropice sau naturale, a unor substante toxice industriale în asemenea cantitati încât depasesc mult nivelele maxim admise si pot afecta sanatatea populatiei (pot cauza intoxicarea sau moartea).

Accidentul chimic si poluarea accidentala sunt evenimente imprevizibile! Ca urmare, exista posibilitatea ca la orice dereglare a procesului tehnologic prin avarierea sau deteriorarea unei instalatii, a unui utilaj sau mijloc de transport sa se elibereze în mediul înconjurãtor (aer, apa, sol) substante care pot avea impact atât asupra mediului cât si asupra populatiei.

Principalele substante toxice industriale (STI) folosite uzual în industrie sunt: amoniacul, clorul, hidrogenul sulfurat, dioxidul de sulf, sulfura de carbon, oxizii de azot, acidul clorhidric, acidul sulfuric, acidul cianhidric si monoxidul de carbon.

Pentru mai multe informatii despre accidentele chimie si reguli de comportare în caz de accident chimic dati click aici

DESPRE CUTREMURE

Cutremurul reprezinta o ruptura brusca a continuitatii si echilibrului unui fragment mai mult sau mai putin întins din scoarta pamântului. Printre cauzele care pot duce la producerea unui cutremur regasim: miscari tectonice, eruptii vulcanice, alunecari de teren sau prabusiri, scufundari ale falezelor sub actiunea apelor, explozii nucleare.

Pentru mai multe informatii despre cutremure si reguli de comportare în caz de cutremur dati click aici

DESPRE INCENDIIILE DE NATURA ELECTRICA

Regimurile anormale de functionare care apar în instalatia electrica pot pune în pericol atât viata personalului de exploatare cât si instalatia. Cele mai frecvente regimuri anormale care pot apare în functionarea unei instalatii electrice de joasa tensiune (utilizata în gospodarii) si care constituie cauze principale de incendiu de natura electrica sunt: supracurentii, supratensiunile, scaderea tensiunii sub anumite limite, aparitia tensiunii pe piese care în mod normal nu sunt sub tensiune.

Pentru mai multe informatii despre cauzele incendiilor de natura electrica dati click aici

DESPRE INCENDIIILE DE NATURA TERMICA

Sursele de aprindere e acest tip se caracterizeaza prin nivelul termic ridicat, actionat fie în contact direct cu materialele combustibile (conductie termica), fie la distanta prin radiatie si convectie, în ambele cazuri ridicându-se temperatura materialelor la valori superioare temperaturii de autoaprindere. Temperatura de autoaprindere este temperatura pâna la care este necesar sa se încalzeasca o substanta combustibila pentru a se aprinde fara a veni în contact cu o sursa de aprindere.

Pentru mai multe informatii despre cauzele incendiilor de natura termica dati click aici

DESPRE INUNDATII

În ultimii ani România a fost grav afectata de inundatii. Potrivit specialistilor,acest lucru se datoreaza schimbarilor de clima, dar si despaduririlor necontrolate. Nu doar România a suferit de pe urma inundatiilor, ci multe alte state europene. La noi însa, pagubele au fost mult mai mari, iar pierderile de vieti omenesti mai numeroase. Daca în 2003, când întreaga Europa a fost inundata, România a înregistrat 9 victime si 1.500 de gospodarii afectate, în 2005 numarul persoanelor decedate a fost de 76, în vreme ce 96.000 de gospodarii au fost avariate. Numarul acestora ar fi putut fi mai mic daca digurile ar fi fost în stare buna, daca toti primarii ar fi anuntat din vreme ca exista riscul unor viituri, daca legile privind exploatarea forestiera ar fi fost respectate, daca oamenii ca tine ar fi stiut din timp ce trebuie sa faca si daca s-ar fi implicat mai mult pentru a reduce efectele inundatiilor.

Pentru mai multe informatii despre inundatii si reguli de comportare în caz de inundatie dati click aici
 
© Liceul Matei Basarab. Toate drepturile rezervate.
developed by Crissa